skip to main |
skip to sidebar
Bahan-bahan ( 5-6 orang )
- 250g (sebuku) butter
- 400g coklat masakan
- 6 biji telor
- 2 cawan gula perang
- 2 penutup esen vanilla
- 1 sudu besar coklat emulco
- 3/4 cawan tepung gandum
- 1/2 cawan serbuk coklat
- 1/2 cawan kacang walnut @ pecan @ almond @ macadamia. Ikut suka. Kalau tak letak kacang pun tak apa.
Cara-cara
- Panaskan oven 180 darjah.
- Double boil butter dan coklat masakan. Pastikan air yang menggelegak tak masuk dalam adunan butter dan coklat masakan. Setelah cair, ketepikan. Biarkan sejuk.
- Dalam bekas lain, masukkan telur, gula perang, esen vanilla dan coklat emulco. Gunakan spatula untuk sebatikan bahan-bahan ini.
- Tuang adunan butter dan coklat masakan yang dicairkan tadi ke dalam adunan di atas. Gaulkan sebati. Jangan kacau terlalu lama. Setakat sebatikan saja.
- Ayak tepung gandum dan serbuk coklat. Masukkan dalam adunan di atas bersama kacang (jika ada). Gaul sebati dan masukkan ke dalam loyang yang sudah digriskan dengan marjerin atau butter.
- Bakar selama 45 minit menggunakan api atas bawah atau sehingga masak. Gunakan lidi untuk periksa bahagian tengah brownies.
No comments:
Post a Comment